LIMX ROADSHOW

Met de LIMx Roadshow laten we zien én horen dat streektalen de vitaliteit én de kwaliteiten hebben van een volwaardige taal en altijd en overal geschikt zijn als effectief communicatiemiddel. We doen dat met een show van anderhalf uur: afwisselend, origineel en vernieuwend en speciaal bestemd voor bedrijfsleven en (lokale) overheid. Iedere LIMx Roadshow bevat de volgende ingrediënten:

  • Inspirerende sprekers over tal van onderwerpen in het Limburgs dialect met bijvoorbeeld radio- en televisiepresentator Lex Uiting en cabaretière Renate Reijnders. We stellen graag een programma op maat samen.
  • Live dialectmuziek door Limburgse singer/songwriters
  • L1 Cultuurquiz Kwizzele
  • Moderator Ruud Kleinen en muzikale sidekick Bart Storcken
  • Netwerken

Het LIMx team

Ons vaste team bestaat uit een aantal inspirerende persoonlijkheden met Lex Uiting als keynote spreker. Daarnaast beschikken we over een databank van sprekers die over diverse onderwerpen een inspirerend verhaal kunnen houden.

Onze vaste teamleden zijn:

Lex Uiting, keynote spreker

Venlonaar Lex Uiting is verslaggever en radio- en televisiepresentator. Hij begint zijn carrière bij Omroep Venlo en stapt in 2005 over naar het opleidingstraject BNN University. Vervolgens stroomt hij door naar de VARA en presenteert daar de tv-programma’s ‘Kassa3’ en ‘Kinderen Voor Kinderen’. Tevens gaat hij als verslaggever aan de slag voor Radio 1 en 3FM bij de programma’s Wout! en de Coen en Sander Show. Daarnaast is hij te zien als jongste Jakhals bij ‘De Wereld Draait Door’. Van 2012 tot 2015 is Lex één van de vaste gezichten van het programma ‘RamBam’. En samen met Giel Beelen presenteert hij ‘De beste singer/songwriter van Nederland’. In 2016 neemt hij deel aan Expeditie   Robinson. In 2018 stapt Uiting over naar RTL. Daar was hij reporter op locatie voor RTL Late Night. Momenteel werkt hij als verslaggever voor RTL Boulevard.

Renate Reijnders, humorcollege

Renate Reijnders is geboren in Beek. Ze studeerde theater in Arnhem en won in 2000 met het duo Reijn en Goed het Leids Cabaret Festival. Tien jaar lang toerde ze door Nederland, inmiddels heeft ze vijf programma’s op haar naam staan. Het Humorcollege is er daar één van. In 2010 was ze te zien met Arie Koomen (De Lama’s) en Edo Brunner (BNN) in de comedy ‘Een avondje Bergkamp’.

Behalve cabaretière is Renate Reijnders humortrainer in het bedrijfsleven (jobtraining) en werkt zij als actrice in tv-series als Gooische Vrouwen. Verder is zij columniste en stemacteur in commercials (Bavaria en Zalando). Ook speelde zij mee in Gluckauf van Remy van Heugten, de Limburgse film die in 2015 een Gouden Kalf won in de categorie ‘regie’. Het seizoen 2019-2020 staat zij solo in de Nederlandse theaters met haar programma Liefdescollege.

Renate Reijnders: “Omdat ik boven de grote rivieren woon ben ik het Limburgs alleen maar méér gaan waarderen. Als actrice heb ik iets met taal en ging ik er lang vanuit dat ik met een harde G moest praten. Dat is onzin. Jezelf zijn en eigenheid, zijn veel belangrijker. Als ik mijn dialect hoor gaat mijn hart open: het is mijn taal, mijn familie, mijn roots.”

Ruud Kleinen, moderator

Heerlenaar Ruud Kleinen neemt iedere werkdag het programma Route Regio voor zijn rekening bij L1 Radio. Hij maakt en presenteert daarnaast tv-programma’s en is documentairemaker. Met een vader uit Waubach en een moeder uit Eys groeide hij op in Rimburg. Ruud noemt zijn thuistaal daarom ‘fusion’. Hij kan niet wachten om het aan zo veel mogelijk mensen te laten horen.

Bart Storcken, muzikale sidekick

Bart Storcken is muzikant, presentator, songwriter, entertainer en organisator. Tijdens de LIMx roadshow fungeert hij als muzikale sidekick. Zolang hij zich kan herinneren maakt hij muziek. Als muzikant en zanger bereikt hij speels zijn doel: mensen laten loskomen van hun dagelijkse dingen. Met zijn accordeon in een kleine setting of achter een piano op een grote bühne. Hij voelt zich thuis in elke situatie en is daarbij gezegend met een stel goede oren. Dat maakt dat hij snel kan reageren.

Live muziek 

Muziek en theater zijn bij uitstek de culturele domeinen waarin streektalen geaccepteerd zijn en tot hun recht komen. Het aantal hedendaagse artiesten dat Limburgse teksten schrijft en op muziek zet, is onderhand niet meer te tellen zo lijkt het. En dat betreft echt niet alleen carnavalsliedjes. Met ’t Is ’n kwestie van geduld, rustig wachten op de dag dat heel Holland Limburgs lult heeft Rowwen Hèze als geen ander de toon gezet voor het groeiende zelfvertrouwen waarmee Limburgse zangers en zangeressen zich in hun eigen taal uitdrukken. Denk daarnaast echter ook aan Gé Reinders, Beppie Kraft of Frans Pollux. Stuk voor stuk bekende namen die hun sporen inmiddels verdiend hebben als het om muziek, theater en dialect gaat. Daarnaast zijn talloze andere artiesten actief die veel minder bekend zijn. Voor LIMx een prima reden om in elke LIMx roadshow een nieuwe talentvolle Limburgse singer/songwriter in de schijnwerpers te plaatsen. Hij of zij zal de show live muzikaal opluisteren met eigen liedjes.

Kwizzele

Kwizzele is een vermakelijke en spannende cultuurkwis, bekend van L1 Radio en TV. In de LIMx Roadshow testen we met Kwizzele de kennis van de gasten en bezoekers op het gebied van Limburgse kunst en cultuur, streektaal, geschiedenis, streekgerechten, actualiteit en muziek.

Netwerken

Elke LIMx Roadshow sluiten we af met een borrel aangeboden door de gastheer van die avond. We praten dan na over het programma van de LIMX Roadshow en er is volop ruimte om te netwerken. In het dialect, uiteraard. Was het immers niet Toon Hermans die ooit zei “Als ik Nederlands spreek proef ik sinaasappelsap, als ik Limburgs spreek proef ik champagne”. We sluiten ons daar van harte bij aan.